EntertainmentMuzică și Filme

„Curajul și determinarea au salvat vieți”. Seara documentariștilor, cu Martin Scorsese la New York, s-a încheiat cu victoria filmului românesc Colectiv

„Curajul și determinarea au salvat vieți”, a spus Bianca Oana, unul dintre producătorii documentarului Colectiv, referindu-se la munca jurnaliștilor români. „Sperăm să facă ceea ce fac mult timp de acum înainte”.

Marți, în aceeași zi în care, la Londra, primea nominalizarea în categoria de documentar a Academiei Britanice de Film (BAFTA), filmul regizat de Alexander Nanau câștiga marele premiu la gala Cinema Eye Honors, o organizație a creatorilor de documentare fondată la New York și devenită unul dintre reperele globale ale acestui gen cinematografic. 

„Comunitatea documentariștilor s-a adunat pe Facebook marți seară pentru a discuta și a se bucura reciproc la Cinema Eye Honours Awards. Buletinele de vot pentru Oscar se vor strânge miercuri la ora 17.00 Pacific Time și mulți alegători din categoria documentar au fost în direct la ceremonie”, a descris evenimentul site-ul american de cinema IndieWire.

<strong>Spre deosebire de Globurile de Aur, o festivitate criticată pentru neadaptarea la limitele digitale, presa a notat că seara Cinema Eye a beneficiat de creativitatea regizorilor și producătorilor de documentare, care au transformat-o într-una neconvențională, chiar dacă ținută de la distanță. Ei au trimis mesaje din zăpadă, de pe câmpuri sau de deasupra zgârie-norilor.</strong><br>

Câteva legende ale cinematografiei mondiale s-au adăugat valului tânăr. „Mulți cineaști și-au trimis videoclipuri prezentându-se, de la Martin Scorsese la New York („Rolling Thunder Revue” a câștigat un premiu de montaj) și Gianfranco Rosi în Italia („Notturno”) la Frederick Wiseman, în vârstă de 91 de ani („City Hall”) care au fost afișate pe parcursul spectacolului de premiere, oferind ferestre vii către peisaje exotice”, a scris IndieWire.

Premiul serii, de cel mai bun film nonficțiune al anului 2020, a fost oferit documentarului românesc „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau și produs de Alexander Nanau, Bianca Oana, Bernard Michaux (Fondul Luxemburghez al cinematografiei) și Hanna Kastelicová (HBO Europa).

<strong>„Curajul și determinarea au salvat vieți”, a spus Bianca Oana, unul dintre producătorii „Colectiv”, referindu-se la jurnaliștii români de investigații. Bianca Oana a spus că speră ca ziariștii să continue „să facă ceea ce fac mult timp de acum înainte”.</strong><br>

Precum la alte numeroase nominalizări și premii din această perioadă, presa internațională vânează statistica predictivă a suprapunerilor cu premiile Oscar, ale căror nominalizări vor fi anunțate luni, 15 martie. 

În cei 12 ani de premii Cinema Eye, doar de trei ori câștigătorul serii nu a fost nominalizat la Oscar, scrie The Wrap. Însă din cele 9 filme câștigătoare ale Cinema Eye și ajunse în finala Academiei Americane de Film, notează aceeași sursă, doar trei au luat statueta de aur a Oscarurilor, ultimul fiind, în 2015, când „Citizenfour”, regizat de Laura Poitras despre Edward Snowden, a câștigat și Cinema Eye, și premiul Oscar pentru film documentar.

Hits: 0

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close