EntertainmentMuzică și Filme

Concertul-experiment care dă speranțe industriei: sute de oameni într-o sală, niciun caz de COVID. Ce măsuri sanitare au fost luate

Aproape 500 de oameni au participat, în luna decembrie, la un eveniment organizat într-o sală de concerte din Barcelona, ca partea a unui experiment pentru a vedea cum pot fi reluate astfel de evenimente, fără răspândirea cazurilor de COVID, relatază site-ul britanic de muzică New Musical Express (NME). Iar rezultatul este unul optimist.

În luna decembrie, 1.000 de oameni cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani s-au oferit să participe la un concert-experiment, organizat doar cu anumite măsuri sanitare.

Toți au fost testați cu teste rapide și toți au avut rezultate negative. Cu toate acestea, doar 500 dintre ei au luat parte propriu-zis la eveniment.

Mai exact, jumătate dintre participanți au fost trimiși acasă, fiind considerați un „grup de control”, în timp ce ceilalți au intrat în sala de concerte, care are o capacitate de aproximativ 1.600 de locuri.

Înainte de concert, oamenii au fost testați cu teste antigen, care arată rezultatul în 15 minute | Foto: EPA

„Chiar mi-a fost dor să merg la un concert și să ascult niște rock’n’roll. Nu mă simt ca un cobai, simt că ajut. Acest domeniu a fost grav afectat (de pandemie) și nu vreau să fie complet închis”, a declarat unul dintre participanți la experiment.

Concertul-experiment s-a desfășurat sub suprevegherea unor experți, care au decis ce măsuri sanitare să fie aplicate.

„Nu este o petrecere, este un studiu”, a spus virologul spaniol Boris Revollo, unul dintre autorii studiului.

Pentru cei 500 de participanți a fost însă o petrecere. Evenimentul „Prima-COV” a durat cinci ore. Au cântat două formații rock spaniole și au mixat doi DJ.

Nu a fost nevoie de distanțare socială, însă masca de protecție a fost obligatorie. Dansul a fost permis, chiar și înghesuiala, cum era înainte de COVID la evenimente.

„A fost cool, în timpul unui mosh-pit la un concert. A fost ca în vremurile normale, doar că aveam mască”, a declarat un participant.

Cei care doreau să consume băuturi puteau să o facă într-o cameră specială, unde puteau să-și dea jos masca. A fost făcută și cameră specială pentru cei care voiau să fumeze, iar pentru a evita aglomerația de la toaletă au fost făcute circuite.

Într-un chestionar post-eveniment, participanții au spus că s-au distrat și s-au putut comporta normal.

Niciun participant la concert nu a fost infectat cu COVID

Peste o săptămână, toți participanții au fost retestați pentru COVID. De data aceasta, nu doar cu teste antigen, ci și cu PCR.

Niciunul dintre cei care au participant la concert nu au fost infectați cu virusul, în timp ce în grupul de control doi oameni au fost diagnosticați cu COVID. În cazul acestora, rezultatele au fost pozitive și la testele PCR, precum și la cele antigen.

„Rezultatul este copleșitor și liniștitor pentru acest sector”, au afirmat dr. Josep Maria Llibre și Boris Revollo, cercetători de la spitalul german Trias i Pujol și principalii autori ai studiului.

Rezultatele sunt concludente și ne permit să afirmăm că, dacă un eveniment este reprodus în aceleași condiții, rezultatele ar fi întotdeauna aceleași.

Dr. Josep Maria Llibre:

Ea a spus că speră că rezultatele studiului vor deschide o dezbatere privind reluarea concertelor live. De altfel, partenerul său în studiu, dr. Boris Revollo, a afirmat că alte țări iau în considerare studii similare.

Un mesaj similar au avut și organizatorii evenimentului, Primavera Sound, orgazanitorii unui festival îndrăgit din Spania.

„Să participi la un concert live, cu o serie de măsuri sanitare, care includ testarea antigen în aceeași zi nu duce la creșterea infectărilor COVID-19”, au transmis aceștia.

Și în România, muzica a fost una dintre industriile cele mai lovite de pandemie. Într-un interviu pentru Libertatea, solistul Dan Byron a povestit cum s-a schimbat viaţa de artist în 2020.

Hits: 0

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close